Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz, județul Maramureș este una dintre cele mai interesante și valoroase din Transilvania.

Biserica se află în Țara Lăpușului, pe valea râului Lăpuș, și a fost construită după invazia tătară de la 1661, eveniment evocat de inscripția de la intrare: „de când au fostu robie în arde[a]lu”. Tradiția ridicării bisericii în anul 1663 de către obștea satului, pe locul unei biserici mai vechi, a fost desigur ținută vie de inscripția de la intrare, nedatată dar ușor de fixat în timp. Trăsăturile constructive trimit spre aceeași perioadă de timp. Conform legendei, biserica a fost construită din trunchiurile a doi copaci tăiați pe Dealul Popii.

În anul 1785 a fost pictată de zugravii Radu Munteanu și Nicolae Man, după cum specifică o inscripție din altar.

Biserica are un tip de plan mai rar întâlnit: pronaos poligonal, cu acces pe sud, naos dreptunghiular și absida altarului în retragere, poligonală, cu șapte laturi. La exterior, este bogat decorată, începând de la tocul masiv al ușii, o cruce mare de lemn sculptată și brâul–funie răsucit, având simbolul solar. Specifice, cu totul particulare acestei biserici, sunt capetele de grinzi care susțin streașina, cioplite în forma capului de cal. Mester-grinda prezintă, la vest, Soarele cu Luna pe piept, Luceafărul – pe pieptul acesteia – și stelele.

Biserica din Rogoz, alături de Mănăstirea de la Rohia și de rapsodul Grigore Leșe sunt trei dintre cele mai importante borne ale identității locale. Vizitarea bisericii din Rogoz este gratuită, dar mici donații pentru întreținerea ei sunt bine primite. Puteți combina o vizită la biserica din Rogoz cu una la Mănăstirea Rohia, situată la numai 15 minute de mers cu mașina. 

Lasă un mesaj