Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Învată tehnici străvechi despre fabricarea hainelor din lână la Piua lui Morăreanu

Sârbi

      La Piua lui Morăreanu ai posibilitatea sa vezi vâltoarea,piua și daracul , probabil singurele funcționale din tot Maramureșul.  

      Vâltoarea este o "mașina de spălat", este folosita la spălarea țesăturilor mari de lână ( cerge, gubelor de lână) tot vâltoarea se folosește pentru împâslirea materialelor de lână, cerge, gube care sun scoase din războiul de țesut ( adică țesătură se strânge iar firele de lână se imbină devenind un material compact), procesul acesta se întâmplă din cauza presiuni apei cu care cade în vâltoare. 
      Piua este acționată de puterea apei, cu ajutorul unei roți cu cupe care produce rotația axului de lemn în care sunt introduse bucăți de lemn ( pene), iar acestea ridica ciocanele de lemn (pilug) pana la un anumit punct în care contactul dintre pene și pilug dispare iar pilugu cade pe tastatura de lână și o presează (împâsleste) . Piua este o mașinărie care presează țesăturile de lână rezultate din război, iar din materialul împâslit în piua se fac hainele tradiționale care se poată în tot Maramureșul istoric, haine groase pentru femei ( lechric),  vestele care le poarta femeile cât și bărbați (pieptar), pantaloni pentru bărbați (cioarci) .
      Daracul este o mașinărie de secol XX care rupe lână spălată, provenită de la oi, rezultatul fiind o lână pufoasa din care se pot face fire de lână ( toarce). Unicitatea daracului este prin punerea lui în funcțiune, fiind acționat de o roată cu cupe în care cade apa și o pune în mișcare.
   
Tot aici poți să te relaxezi la  Pensiunea Casa Haiducean   și să te bucuri de satul maramureșean autentic, horincă și bucate tradiționale!

 În gospodărie găsești vaci, oi, porci și iepuri , iar daca dorești să experimentezi viața la țară ,  gazdele primitoare te învață cum se îngrijesc animalele, sau chiar să înveți taina cositului ierbii  sau strânsul fânului. :)

 

Pentru detalii poți suna sau scrie la adresa de email diana.haiducean@yahoo.com /ionuthaiducean@gmail.com

Citește mai mult

Unde e

Sârbi, com. Budești nr 172

Pe care traseu se afla

22

Mara - Breb
16km · 1/2 zi

23

Breb - Budești
8km · 1/2 zi

24

Budești - Cavnic
23km · 1 zi

Programează o vizită

Rezervări : 09:00 - 20:00

0758189960