Biserica este construită în 1770 pe locul alteia mai vechi, din grinzi groase de stejar, în formă pătrată, așezate pe o fundație de piatră de râu. Grinzile superioare sunt mai lungi și formează paranteze în formă de aripă, care susțin acoperișul cu gresie. Acoperișul cu streașină dublă acoperă partea principală, dreptunghiulară a bisericii, iar cea inferioară, cu un singur rând de streașină, acoperă altarul poligonal. Biserica se distinge prin armonia elementelor constitutive, prin structura aparent decorată cu ornamente sculptate, dar și prin mărimea spațiului interior, prin masivitatea și expresivitatea volumelor.

Pictura, realizata prin 1780 de către Radu Munteanu cu influente post-bizantine, este foarte bine păstrata si înfățișează scene clasice din biblie (Judecata din Urma, Vechiul si Noul Testament, Ciclul patimilor). Interesanta este o ilustrare a diverselor nații (evreii, turcii si tătarii, nemții, francii) cu elementele vestimentare si culturale specifice la Judecata de Apoi.

Biserica UNESCO Desești găzduiește paisprezece icoane pictate în tempera pe un suport de lemn. Biserica a fost datată la jumătatea secolului al XVIII-lea și, potrivit specialiștilor, biserica a fost construită cu un deceniu înainte de execuția picturii interioare (parietală și cea a iconostasului), admirabil păstrată și care este un exemplu de post Maramureș -Artă murală bizantină din secolul al XVIII-lea.

Pictura din interiorul bisericii din Desești a fost păstrată în stare bună, acoperind toți pereții celor trei camere. De aceea, importanța acestui ansamblu parietal este deosebită, fiind un exemplu reprezentativ de pictură post-bizantină din secolul al XVIII-lea specifică Maramureșului. La aceasta se adaugă semnificația întâlnirii în aceeași biserică a doi dintre cei mai cunoscuți pictori din Maramureș. Pictorii bisericii (construiți de nobili din Maramureș) au fost Radu Munteanu originar din satul Ungureni (Țara Lăpușului) și ajutorului acestuia, Gheorghe, conform unor inscripții pe o grindă a plafonului din pronaos.

Lasă un mesaj