Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/4
2/4
3/4
4/4

Pensiunea Casa Haiducean

Sârbi

 Pensiunea Casa Haiducean invită călătorii să se bucure de satul maramureșean autentic, horincă și bucate tradiționale!

 - Camerele sunt amenajate în stil tradițional, iar pentru momente de relaxare ai la dispoziție un  ciubăr cu apă sărată și saună!

 - Gazdele oferă și mâncare tradițională.

 - În gospodărie găsești vaci, oi, porci și iepuri , iar daca dorești să experimentezi viața la țară,  gazdele primitoare te învață cum se îngrijesc animalele, sau chiar tainele cositului ierbii și strânsul fânului :) 

 

Aici ai posibilitatea sa vezi vâltoarea, piua și daracul, probabil  singurele funcționale din tot Maramureșul.  

   

    La Piua lui Morăreanu ai posibilitatea sa vezi vâltoarea,piua și daracul , probabil singurele funcționale din tot Maramureșul.  

      Vâltoarea este o "mașina de spălat", este folosita la spălarea țesăturilor mari de lână ( cerge, gubelor de lână) tot vâltoarea se folosește pentru împâslirea materialelor de lână, cerge, gube care sun scoase din războiul de țesut ( adică țesătură se strânge iar firele de lână se imbină devenind un material compact), procesul acesta se întâmplă din cauza presiuni apei cu care cade în vâltoare. 
      Piua este acționată de puterea apei, cu ajutorul unei roți cu cupe care produce rotația axului de lemn în care sunt introduse bucăți de lemn ( pene), iar acestea ridica ciocanele de lemn (pilug) pana la un anumit punct în care contactul dintre pene și pilug dispare iar pilugu cade pe tastatura de lână și o presează (împâsleste) . Piua este o mașinărie care presează țesăturile de lână rezultate din război, iar din materialul împâslit în piua se fac hainele tradiționale care se poată în tot Maramureșul istoric, haine groase pentru femei ( lechric),  vestele care le poarta femeile cât și bărbați (pieptar), pantaloni pentru bărbați (cioarci) .
      Daracul este o mașinărie de secol XX care rupe lână spălată, provenită de la oi, rezultatul fiind o lână pufoasa din care se pot face fire de lână ( toarce). Unicitatea daracului este prin punerea lui în funcțiune, fiind acționat de o roată cu cupe în care cade apa și o pune în mișcare.
   

 

Pentru detalii poți suna sau scrie la adresa email diana.haiducean@yahoo.com /ionuthaiducean@gmail.com

Citește mai mult

Unde e

Sârbi, com. Budești nr 172

Pe care traseu se afla

22

Mara - Breb
16km · 1/2 zi

23

Breb - Budești
8km · 1/2 zi

24

Budești - Cavnic
23km · 1 zi

Programează o vizită

Rezervări: 09:00 - 20:00 

0758189960