Biserica de lemn din Budești Josani este o biserică de lemn maramureșeană datată anul 1643, care este considerată o construcție „magnifică” pentru epoca sa și mult timp după aceea.

Aflată la poalele din jurul văii Cosau, frumoasa biserică din Budești găzduiește o colecție valoroasă de icoane pictate pe sticlă care înfățișează scene folclorice; biserica găzduiește și o colecție unică de icoane din lemn din secolul al XV-lea pictate pe ambele părți. Fresca de excepție a ultimei judecăți, pictată de Alexandru Ponehalski în anii 1760, a fost păstrată în întregime.

Construit din stejar în 1643, turnul principal al bisericii are o înălțime de 26 de metri și este înconjurat de 4 turnuri mai mici. Biserica este formată din trei părți importante: pronaosul, naosul și altarul.

Puteți vedea, de asemenea, haina legendarului haiduc Pintea Viteazul, versiunea românească a lui Robin Hood.

Zestrea cultural-artistică a localității Budești se păstrează în cele două monumente istorice pe care le are satul (bisericile de lemn din Susani și din Josani), edificii reprezentative pentru arhitectura de lemn a Maramureșului, adevărate tezaure de artă veche românească.

Lasă un mesaj