Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/2
2/2

Biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” - monument istoric

Biserică

Borșa

Biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” - monument istoric

 

În centrul orașului Borșa poate fi vizitat un monument istoric, o biserică datată din secolul optsprezece, însă ea e existat cu mult timp înainte.

Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, nume care provine de la Mănăstirea Peri din Maramureș, care în anul 1391 a devenit Stavropighie Patriarhală, adică depindea direct de Patriarhia din Constantinopol.

Monumentul istoric a fost reconstruit se pare după anul 1717, când lăcașul de cult anterior a suferit de pe urma invaziei tătărești. Merită să menționăm vitejia cu care locuitorii din Borșa au luptat și au învins pe tătări în ziua de 4 septembrie 1717, având în fruntea lor pe preotul Lupu Șandor sau popa Lupu Șandru. Locul unde s-au dus luptele poartă azi numele de Preluca Tătarilor.

Biserica de lemn se înfățișează cu un plan având o absidă poligonală decroșată, naos tăvănit peste care se ridică turnul clopotniță, și un pritvor deschis pe fațada de vest, cu etaj. Acoperișul de șindrilă cu dublă poală, iar turnul are un foișor cu arcade peste care se înalță pleșa zveltă.

De o deosebită valoare este pictura interioară, realizată de meșteri anonimi în a doua jumatate a secolului al optsprezecelea. Amintim că în biserică se află icoane și alte obiecte de cult care fac parte din Patrimoniul Cultural Național.

În urma unor proiecte inițiate s-a restaurat integral arhitectura exterioară, iar apoi pictura interioară, iconostasul și icoanele, acestea fiind de o mare valoare.

Acest monument istoric a fost sfințit de către P.S. Episcop Justin Sigheteanul, în data de 20 mai 2012.

 

Poze și text puse la dispoziția asociației noastre de către Primăria Municipiului Borșa :

Centrul National de Informare si Promovare Turistica Borșa – 0262 343973 - 10:00 - 17:00

Citește mai mult

Unde e

Str. Eternității, nr.1

Pe care traseu se afla

13.1

Borșa
80km · 4 zile

Programează o vizită

10:00 - 18:00 

Găvrilă Timiș – 0755 500123 , +40262344807