Rezervația Biosferei Pietrosu Rodnei este situată în apropierea localităților Borșa și Moisei, având suprafața de 3300 ha și cuprinde partea nordică a munților Rodnei. Cele 3300 ha ale rezervației ocupă golul alpin și pădurile de conifere sau amestec din Masivul Pietrosu Rodnei în care se remarcă vârful Pietrosu Mare, cu o înălțime de 2303 metri. Limitele ariei Pietrosu Rodnei sunt formate din Nord din formațiunile Culmea Hotarului și Piatra Albă în Est și Nord-Est de Valea Repedea. În Sud delimitarea este făcută de Muntele Gropi și formațiunea Jneapanu Bătrânii-Rapi, iar în Vest de Valea Izvoru Dragoș.
Rezervația naturală ˝Pietrosu Mare˝ cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munții Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Munții Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, având în porțiunea bazală morene și căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de ghețari. Cea mai mare parte a rezervației este ocupată de roci cristaline metamorfice din Pânză de Rodna (Precambrian superior). Formațiunea de Voslabeni este constituită din micasisturi cu nivele de paragnaise, cuartite si amfibolite, cu nivele de dolomite si calcare cristaline (Turnu Rosu, Piatra Alba). Tipul și subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, întâlnindu-se și solurile brun eumezobazic și brun acid.
Printre culmile notabile cuprinse în perimetrul rezervației se numără vârfurile Buhăescu Mare (2221 m), Buhăescu Mic (2199 m), Gropi (2063 m), Piatra Albă (2061 m), Hotarului (1905 m), Bătrâna (1770 m).
Deviere de la traseu aproximativ 5.2 km.
Sursă text: Pietrosul Mare - Wikipedia
Sursă foto: Harabagiu Dan - self-made