Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Pestera cu Oase

Pestera

Poiana Botizii

Pestera cu Oase, localizata in partea centrala a judetului in Muntii Lapusului (grupa muntoasa a Carpatilor Maramuresului si Bucovinei, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali), in partea nord-estica a satului Poiana Botizii, in apropierea drumului judetean (DJ171A) care leaga localitatea Suciu de Sus de Botiza.

 

Pestera se afla la altitudine de 285 m, avand dezvoltarea de 40 m si o singura intrare. Se afla localizata pe valea Pietrii, pe afluentul stang vaii Poienii, pe afluentul stang al raului Lapus, pe versantul vestic al muntelui Piatra Pintii din comuna Baiut, satul Poiana Botizii.

 

Pestera cu Oase de la Poiana Botizii (declarata monument al naturii) este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervatie naturala de tip speologic), situata in judetul Maramures, pe teritoriul administrativ al comunei Baiut.

 

Accesul spre Pestera cu Oase se face de la Gura vaii, Poieni (4 km de Strambu Baiut, 21 km de Tg. Lapus) de unde se urca pe drumul spre Poiana Botizei cca. 2 km. Aici se traverseaza valea si se urca pe poteca dintre cele 2 fire ale Izvorului Pietrei pana sub Piatra Pintii. Intrarea in pestera se face de pe pe versantul vertical al stancii de sus.

 

Pestera cu Oase de la Poiana Botizii are o importanta speologica deosebita, datorita descoperirilor facute aici de-a lungul timpului. In pestera s-au gasit oase de urs ce apartin unei specii disparute (Ursus spelaeus), oase de ierbivore si urme de locuire. Pestera prezinta saritori, holuri și galerii ascendente si descendente cu forme concretionare si mici denivelari rezultate in urma dizolvarii rocilor de catre apele subterane

 

Deviere de la traseu aproximativ 6-7 km.

 

Sursă text: Peștera cu Oase de la Poiana Botizii - Wikipedia

Sursă foto: Pestera cu Oase din Poiana Botizii din Baiut, Romania - Portal Turism

Citește mai mult

Unde e

Poiana Botizii - Valea Pietrii

Pe care traseu se afla

25

Cavnic - Ungureni
24km · 1 zi

26

Ungureni - Lăpuș - Groșii Țibleșului
23km · 1 zi