Una din marile realizari ale epocii comuniste pentru Baia Mare este Barajul Firiza, ce a fost dat în folosință în anul 1964 și a fost construit pentru alimentarea orașului Baia Mare cu apă potabilă. Pentru a realiza însă aceasta imensa construcție a fost nevoie de stramutarea unui cartier întreg al satului Firiza, locuitorilor de acolo fiindu-le oferite alte alternative.
La începutul anilor 1960, când România se afla sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-dej, în Baia Mare, la fel ca-n toate orașele, industria socialista a înregistrat o creștere spectaculoasă. Doar ca pe locul unde se află lacul de acumulare a existat înainte de ridicarea barajului o ramificație a cartierului Firiza, în total 50 de familii fiind nevoite sa-si paraseasca gospodăriile. Localnicii din Firiza vorbesc despre faptul că pe fundul acestui lac imens ar fi rămas o biserică sau despre faptul lacul ar fi populat de o specie de pești uriași.
Construcția barajului proiectat de Aristide Teodorescu a avut loc între anii 1961 şi 1964. Este primul baraj cu contraforți ciupercă realizat în România. Înălțimea barajului este de 52 de metri, deschiderea la coronament este de 198 metri, suprafața lacului este de 113 hectare și are o lungime de trei kilometri și o lățime de un kilometru. În momentul de față, Barajul asigură alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare și nu numai.
Sursă text: Barajul Firiza, una din marile realizări ale epocii comuniste în Baia Mare. Legenda peştilor uriaşi care trăiesc în acumularea Firiza | adevarul.ro
Sursă foto: (2) Club Simared Baia Mare | Facebook