Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures este o institutie publica de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Maramures si este amplasat in Baia Mare, Str. Dealul Florilor nr. 1. Muzeul functioneaza in actuala cladire din 1971. Expozitia pavilionara de etnografie si arta populara are trei parti distitncte, in care sunt prezentate: ocupatiile traditionale principale si secundare, mestesuguri si instalatii tehnice, obiecte apartinand artei populare, ceramica, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectura populara, port si textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lapus, Maramuresul istoric). Muzeul Satului, inaugurat în 1984 in peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale judetului Maramures grupate in jurul Bisericii de lemn adusa din Chechis
Sectia Pavilionara
Spatiul expozitional este adapostit in cladirea fostului Teatru de vara avand o suprafata de peste 500 metri patrati, organizat in 4 sali dintre care 2 gazduiesc expozitia de baza, o sala este destinata expozitiilor temporar, iar la etaj se poate vizita expozitia realizata prin proiectul „Ceramica – Mostenire culturala a municipiului Baia Mare”.
Expozitia de baza
Expozitia de baza are ca tematica „Lemnul in comunitatea traditionala din nordul Transilvaniei – de la leagan la mormant” si prezinta etape in prelucrarea lemnului, unelte folosite in viata cotidiana, interioare țaranesti, port popular, podoabe traditionale si textile de interior din cele patru zone etnografice ale judetului Maramures, obiecte de cult si ceramica.
Impletindu-se cu povestea lemnului, sunt evidentiate cele trei praguri importante din viata omului: nasterea, casatoria si moartea. Referitor la momentul nasterii este expusa o piesa muzeala cu o valoare artistica deosebita: un leagan de lemn care prezinta motivul sarpelui care in cultura traditionala are si o valența pozitiva de ocrotire a familiei si a gospodariei.
Momentul casatoriei este prezentat prin frumusetea costumelor traditionale, atat cele specifice romanilor din cele patru zone etnografice ale judetului, cat și cele ale etniilor conlocuitoare: ucrainieni, maghiari, huțuli și tipteri.
Trecerea firesca a omului prin viata este incheiata de moarte, care este vazuta de omul traditional ca o calatorie spre alta lume. In acesta idee, expozitia prezinta cateva cruci vechi de la Cimitirul Vesel din Sapanta, un celebru obiectiv turistic al judetului nostru.
Secția în aer liber
In Muzeul Satului sunt expuse, de asemenea, gospodarii din toate cele patru zone etnografice, fiecare casa fiind inconjurata de constructii cu caracter economic. Muzeul s-a dezvoltat in jurul unei biserici de lemn ce provine din satul Chechis (com. Dumbravita), localitate ce a apartinut de domeniul Baia Mare (cf. atestarilor documentare din 1566). Biserica este amplasata in aceasta locatie (Dealul Florilor - Baia Mare) din anul 1939, fiind datata 1630. Ultimele lucrari de restaurare au fost executate in 1990, iar in 1998 a fost sfintita cu hramul Sf. Mucenic Gheorghe. Constructia este compusa din pridvor, pronaos, naos si altar; a fost construita din lemn de stejar avand dimensiuni relativ mici (12,45 m x 4,5 m). Invelitoarea este realizata din sindrila de brad cu cioc.
Printre monumentele de arhitectura populara achizitionate se numara casa din Carpinis (1758), casa Giulesti (1794), gospodaria Borsa (1795), Berbesti (1806), Prislop (1811), gabanasul din Chechis (1794).
Casa Petrova este datata la mijlocul sec. al XIX-lea. Din punct de vedere arhitectonic, este o constructie tipica perioadei respective pentru paturile instarite ale populatiei din zona. Aici s-a nascut cel care a pus bazele scolii romanesti de stomatologie (prin infiintarea Facultații de stomatologie din Cluj), dr. Gheorghe Bilașcu.
Aici detalii.
Deviere de la traseu sub 500m.