Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Castelul Teleki

Muzeu

Coltău

Castelul Teleki din Coltau a fost construit probabil pe vremea lui Maria Tereza, iar in 1821 cladirea construita in stil baroc a fost restaurata. Marele calator, contele Teleki Sándor, a fost cel mai cunoscut stapan al castelului, care a obtinut cladirea de la parintii lui, la varsta de 25 de ani, in anul 1845.

Intre 1846 si 1847, ca un invitat al contelui, marele poet maghiar Petőfi Sándor a vizitat de trei ori localitatea Coltau si castelul Teleki. Printre aceste vizite, cea mai memorabila si mai importanta era vizita intre 9 septembrie si 19 octombrie 1847, cand poetul si tanara sa sotie si-au petrecut aici luna de miere, imbogatiind cu 28 de poezii literatura maghiara, scrise chiar pe o masa de piatra din curtea castelului. Majoritatea poeziilor le-a scris pe aceasta masa sub un corn urias, denumit si „cornul lui Petőfi” si sub acest corn a fost inmormantat si Teleki Sándor. Despre castel a mai scris chiar si Jókai Mór: „Odata cu prima intrare in castel ma surprind picturile uriase de pe pereti. Bronzino, Saleruo Andrea, Guido Reni, Gerardo de la Nosse, Salvator Rosa, Artemisi, Gentileschi, Giordano Luca, Pauji, Ribeyras, Solimene, Marko, Velasquez, Murillo, Tiepulo, Delamonica, Pagliano Palini si capodoperele numerosilor artisti colectate de catre Teleki Sándor de la diferite targuri, pentru bani putini, sau chiar pentru sume uriase.”

Descendentii contelui au intreținut castelul pana in anul 1936, după care, din cauza climatului politic au fost nevoiti sa paraseasca castelul dar si satul. Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost locuit de catre refugiati, iar mobilierul a fost furat de catre sateni. Dupa nationalizare, scara in spirala de la castel a fost demolata, la fel si unul dintre pereti, si a fost tranformat in loc de distractii. A fost folosit si ca sediu CAP si depozit, iar ulteriror ca scoala. Parterul functioneaza si astazi ca scoala si gradinita.  A fost ideea vizitiului fidel Sebők Mihály sa amenajeze un muzeu in castel. In castel functioneaza astazi Muzeul „Teleki-Petőfi”.

 

Deviere de la traseu aproximativ 6-7 km.

Citește mai mult

Unde e

Coltău, nr. 35

Pe care traseu se afla

37

Coaș - Coruia - Chechiș
10km · 1/2 zi