În apropiere de Centrul Vechi al orașului Baia Mare, pe o straduță îngustă, tipic medievală, se află o clădire care adăpostea, în Evul Mediu, celebra Monetărie. Aici se transformă, în lingouri și monede, aurul extras din exploatările miniere aflate în bazinul băimărean. Din această pricină, orașul a putut avea fortificații, locuitorilor li s-au acordat privilegii și urbea a prosperat din punct de vedere economic, social și cultural.
În prezent, în acest spațiu, își are sediul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, exponatele ilustrând evoluția unor așezări umane în zonă, încă din zorii preistoriei.
Dovezile unor necropole tumulare permit o percepție vizuală asupra modului de viață și a credințelor unei populații străvechi. Colecția de arme medievale (palosul orașului, spade, săbii, camăși de zale) „vorbește” despre cavaleri legendari, eroi și armate strălucitoare care și-au câștigat gloria luptând pentru idealuri și interese. Sigiliile breslelor (a argintarilor, aurarilor, croitorilor, măcelarilor) reconstituie viața economică.
În incinta Muzeului, există o bibliotecă de carte veche, cu valoare de patrimoniu, care relevă o activitate culturală efervescentă în perioada anterioară. Evident, nu lipsesc nici fotografiile, corespondențele și documentele ce au aparținut unor personalități culturale locale (George Pop de Băsești, Petre Dulfu, Ion Șiugariu), ceea ce facilitează un contact sentimental cu opera acestor iluștri înaintași.
Aici se derulează anual programe și proiecte culturale cu caracter interactiv, de educație muzeală (gen „Muzeul viu”) pentru a determina un interes sporit din partea comunității locale în scopul cunoașterii istoriei. O serie de expoziții temporare marchează multiculturalismul regional sau obiectivele de patrimoniu mondial.
În paralel, se organizează campanii de cercetări arheologice în mai multe perimetre din județ, unele situri prezentând un interes ce depășește granițele țării. De ani buni, studiile și comunicările științifice sunt valorificate într-un periodic (Marmatia), precum și în publicații din seriile "Colecții muzeale", "Biblioteca Marmatia", "Studii și cercetări maramureșene", "Muzeul Viu".
Mai multe detalii pe site-ul oficial AICI.
Deviere de la traseu sub 500m.