Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Oficiul Salinelor, azi Muzeul de Arta

Muzeu

Baia Mare

Muzeul de Arta „Centrul Artistic Baia Mare” este un muzeu judetean din Baia Mare, situat pe str. 1 Mai nr. 8. Cladirea muzeului, monument istoric sub cod LMI MM-II-m-A-04434, a fost construita in anul 1748 ca Oficiu al Salinelor din Imperiul Austriac.

Expozitia permanenta intitulata «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene intre traditii si inovatii» prezinta aproape 400 de lucrari realizate exclusiv de artisti care au lucrat si creat incepand cu anul 1896 in cadrul Scolii de pictura de la Baia Mare. Aceasta s-a consolidat ca una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpana secolelor XIX-XX, fiind printre putinele in care viata artistica s-a desfasurat neintrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrand peste 3.500 de artisti plastici din tara si din spatiul central si est-european. Cladirea in care functioneaza a fost ridicata in 1748, fiind modernizata in decursul vremii. De la 195 de piese inregistrate in anul 1960, cand a fost infiintata Colectia de arta romaneasca moderna si contemporana in cadrul Muzeului Regional Maramures, in prezent s-a ajuns ca, prin achizitii, transferuri si donatii, in patrimoniul muzeului sa existe peste 3.900 de lucrari de arta, in ultimii patru ani dezvoltarea colectiilor inregistrand aproape 500 de noi piese. 

Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare» – institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Maramures – este singular in tara atat prin profilul colectiilor sale cat si prin programele expozitionale pe care le promoveaza, toate fiind dedicate istoriei trecute si prezente a Centrului Artistic Baia Mare. Noua expozitie permanenta intitulata «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene intre traditii si inovatii» prezinta peste 300 de lucrari realizate exclusiv de artisti care au lucrat si creat la Baia Mare din 1896 si pana in prezent.


Cladirea in care functioneaza, incepand din 1984, a fost ridicata in 1748, fiind modernizata in decursul vremii. Ultimele lucrari majore de modernizare au fost realizate in perioada 2007-2011 odata cu transformarea muzeului in institutie independenta, importante resurse financiare fiind investite de Consiliul Judetean Maramures in scopul reabilitarii la standarde europene.

De la 195 de piese inregistrate in anul 1960, cand a fost infiintata Colectia de arta romaneasca moderna si contemporana in cadrul Muzeului Regional Maramures, in prezent s-a ajuns ca, prin achizitii, transferuri si donatii, in patrimoniul muzeului sa existe peste 3.900 de lucrari de arta, in ultimii patru ani dezvoltarea colectiilor inregistrand aproape 500 de noi piese. Majoritatea covarsitoare a acestora (pese 94%) sunt semnate de artisti care au activat in cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Li se adauga valoroase piese de arta moderna si contemporana romaneasca, precum si cateva lucrari ce ilustreaza arta europeana din sec. XVIII-XX. Din 1993, prin organizarea unor tabere internationale de pictura de catre Inspectoratul pentru cultura Maramures, Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare» si Filiala Baia Mare a U.A.P., colectiile muzeului s-au imbogatit si cu un valoros nucleu de arta contemporana universala.

Pe parcursul existentei miscarii artistice la Baia Mare s-a consolidat una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpana secolelor XIX-XX, fiind printre putinele in care viata artistica s-a desfasurat neintrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrand peste 3.000 de artisti plastici din tara si din spatiul central si est-european. Multi dintre artistii activi la Baia Mare au participat la prestigioase expozitii internationale, fiind distinsi cu cele mai mari premii. Unii dintre ei au facut parte, la vremea respectiva, din miscari de avangarda, expunand alaturi de nume celebre in plastica europeana.

Data fiind unicitatea sa in cadrul retelei muzeelor de profil din Romania, din 2001, institutiei i s-a conferit denumirea de Muzeul de Arta «Centrul Artistic Baia Mare», iar din septembrie 2006 denumirea oficiala a institutiei este aceea de Muzeul Judeţean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial AICI.

 

Deviere de la traseu sub 500 m.

Citește mai mult

Unde e

Str. 1 Mai, nr. 8

Pe care traseu se afla

1

Baia Mare — Lac Firiza/Blidari
25km · 1 zi

41

Șișești - Baia Sprie - Baia Mare
17km · 1/2 zi