Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Muzeul Satului Baia Mare

Muzeu

Baia Mare

În anul 1978 în Dealul Florilor a fost deschis Muzeul Satului din Baia Mare. Casele tradiționale de aici provin din cele 4 zone etnografice prezente în Maramureș: Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Codrului, precum și zona de câmpie dinspre Sătmar.

Muzeul cuprinde gospodării care prezintă structura acesteia în funcție de ocupațiile prezentate. Sunt expuse o serie de instalații tehnice acționate de forța umană, dar și cele acționate de forța apei. Nu au fost omise nici construcțiile legate de viața spirituală, școala și biserica, iar în curtea gospodăriilor apar construcțiile specifice, legate de creșterea animalelor. Interiorul caselor întrunesc toate caracteristicile tradiționale ale zonelor de unde provin.

Zona etnografică Lăpuș este reprezentată de câte o gospodărie din Coșteni, Lăpuș și Ungureni. Sunt case construite în secolul XIX. Țara Maramureșului este prezentă cu trei gospodării din Berbești, Petrova, și Giulești, de unde a fost adusă și școala de odinioară.

Din Țara Chioarului au fost aduse aici câte o gospodărie din Prislop și Bozânța Mare, iar din zona Sătmarului a casa maghiară din Băbești. Gospodăriile sunt înconjurate de garduri cu porțile specifice.

 

Deviere de la traseu sub 500 m.

Citește mai mult

Unde e

Baia Mare, Str. Dealul Florilor 1

Pe care traseu se afla

1

Baia Mare — Lac Firiza/Blidari
25km · 1 zi

41

Șișești - Baia Sprie - Baia Mare
17km · 1/2 zi